Skip to main content

Kijk niet alleen naar hoeveel werk iets is #techietip

Jan-Thomas Lodewijks. Oud-student van de opleiding Technicus Smart Engergy. Werkt bij Bouma Installaties en is eigenaar van JTEQ.

Kijk niet alleen naar hoeveel werk iets is Jan-Thomas (links) is oud-student van de opleiding Technichus Smart Energy
Oud-student Jan-Thomas

“Kijk niet alleen naar hoeveel werk iets is”

Stagiair Rick

“Ga naar meeloopdagen”

Jan-Thomas Lodewijks is één van de eerste lichting mbo-studenten die in 2023 is afgestudeerd. De opleiding was vier jaar eerder opgericht door installatiebedrijven in samenwerking met Firda.

Na het slagen kreeg Jan-Thomas direct een baan aangeboden bij Bouma Technische Installaties in Burgum. Daar werkt hij op eigen verzoek drie dagen, omdat hij tijdens zijn studie al voor zichzelf was begonnen. Twee dagen per week levert en monteert hij namelijk laadpalen voor elektrische auto’s bij particulieren.

Waarom heb je gekozen voor deze opleiding?

Ik zou eigenlijk middenkader engineering doen, maar Pieter Hoekstra heeft mij op de open dag overgehaald. Ik heb mij toen ook opgegeven voor de meeloopdag en ben met iemand van Koninklijke Damstra Installatietechniek mee op de bouw geweest. En toen kreeg ik er echt een gevoel bij!

Wat heb je tot nu toe geleerd?

Veel! Het 1e en 2e jaar is het vooral basiskennis. Je stage is dan tien weken op de bouw; vooral uitvoerend, zeg maar als monteur buiten op de bouw. De theorie en praktijk vallen dan samen.

In het 3e en 4e jaar kregen we meer verdieping in de duurzame installaties, zoals bijvoorbeeld domotica. Dat is wel moeilijker, maar ook echt interessant. De stages zijn dan een half jaar op kantoor. Aan het eind van de opleiding kan je als werkvoorbereider aan de slag. Dat is dus een kantoorfunctie.

Wat vond je het leukst?

Domotica vond ik het leukst. Dat zijn slimme installaties die dingen op afstand besturen. Op school hebben we een eigen domoticasysteem “NicoHome”, dat is een soort van slimme huisautomatisering. Leuk om mee te werken.

Het allerleukst was dat ik tijdens mijn stage in het 3e jaar de mogelijkheid van Bouma Installaties kreeg om onderzoek te doen naar (de juiste) laadpalen. Dat wekte mijn interesse en zoals jullie al konden lezen, ben ik toen meteen voor mezelf begonnen.

De combinatie, drie dagen binnen op kantoor en twee dagen buiten met installaren, is echt ideaal!

Wat wil je meegeven aan (toekomstige) studenten?

Er was een mogelijkheid om als keuzedeel te kiezen voor warmtepompen. Dat heb ik niet gedaan, omdat ik me toen liet beïnvloeden door andere studenten. Zij zeiden dat het veel werk was. Dat je grote verslagen moest maken. Ik heb daar eigenlijk wel een beetje spijt van, omdat ik daar nu wel veel mee bezig ben.

Dus mijn tip is kijk niet alleen naar hoeveel werk iets is, maar wat het uiteindelijk voor jou persoonlijk kan opleveren. Zeker als je verder wilt in deze branche.

Ik wil meer weten over deze opleiding

Jouw toekomst bij de aangesloten installatiebedrijven als Technicus Smart EnergyGeld verdienenOpleidingSmart Energy
19 december 2023

Jouw toekomst als Technicus Smart Energy

Jouw toekomst bij de aangesloten installatiebedrijven Na het afronden van de opleiding Technicus Smart Energy liggen er diverse boeiende mogelijkheden voor je klaar. Dankzij onze…
Hoe ziet de opleiding eruit?EngineeringOpleidingSmart Energy
19 december 2023

Hoe ziet de opleiding eruit?

Ontdek de Opleiding Technicus Smart Energy De toekomst van energie is groen en innovatief en jij kunt hierin een cruciale rol spelen als Technicus Smart…
wat is smart energyOpleidingSmart Energy
19 december 2023

Wat is Smart Energy?

Welkom bij de toekomst van energie! Welkom bij de toekomst van energie! Droom jij van een wereld waarin energie slimmer, groener en efficiënter wordt gebruikt?…
Close Menu

Wow wat een leuke opleiding!

Over Technicus Smart Energy

De opleiding Technicus Smart Energy is in samenwerking met Firda en installatiebedrijven uit de regio ontwikkeld.

De stuurgroep is bereikbaar via e-mail op:
info@technicus-smart-energy.nl