Skip to main content

10 tips voor jou om een bewuste keuze te maken voor een mbo-opleiding in de techniek. Leer waar je op moet letten, van studierichtingen tot toelatingseisen en meer…

1. Verken je interesses en passies

Kijk naar jouw interesses en vaardigheden. Dit bepaalt mede de studierichting van je mbo-opleiding. Doe een interessetest om jouw opties te ontdekken.

2. Kies met zorg je studierichting

Kies een mbo-opleiding die past bij jouw interesses en vaardigheden. Praat met familie, vrienden en schooladviseurs om een weloverwogen keuze te maken.

3. Ken de toelatingseisen

Weet welk diploma je nodig hebt voor de opleiding. Verschillende niveaus vereisen verschillende vooropleidingen. Controleer specifieke eisen om verrassingen te voorkomen.

4. Begrijp het niveauverschil

Leer de niveaus kennen: van entreeopleidingen (niveau 1) tot specialistische (niveau 4) en middenkaderopleidingen. Begrijp welk niveau bij jou past en waar het toe leidt.

5. Overweeg de locatie

Kies niet alleen de dichtstbijzijnde school, maar ook een locatie die de gewenste opleiding biedt.

6. Onderzoek de arbeidsmarkt

Bekijk de arbeidskansen na je opleiding. Niet alle mbo-beroepen hebben gelijke kansen op werk. Denk vooruit en onderzoek of je gekozen opleiding toekomstbestendig is.

7. Bezoek Open Dagen

Ga naar open dagen, infodagen en meeloopdagen. Praat met docenten en studenten. Voel de sfeer en vraag jezelf af of dit de omgeving is waarin je wilt leren en groeien.

8. Overweeg het vervolgtraject

Denk na over je volgende stap na het mbo. Wil je direct gaan werken of verder leren?

9. Verzamel informatie tijdig

Begin vroeg met het verzamelen van informatie. Lees over alle mogelijke opleidingen, bekijk verschillen tussen voltijd- en deeltijdstudies en bedenk wat het beste bij je past.

10. Praat met je omgeving

Bespreek je ontdekkingen en twijfels met je omgeving. Hun advies kan waardevolle inzichten bieden tijdens het keuzeproces.

Close Menu

Wow wat een leuke opleiding!

Over Technicus Smart Energy

De opleiding Technicus Smart Energy is in samenwerking met Firda en installatiebedrijven uit de regio ontwikkeld.

De stuurgroep is bereikbaar via e-mail op:
info@technicus-smart-energy.nl